ITS Global logo

Toename cybercrime nam in 2020 met 127% toe

“Dagelijks ontvang ik meer nepmails, nepverzoeken, en links naar nepwebsites”: vertelt Frans Pijnenborg. Waar traditionele vormen van criminaliteit afnemen, laat cybercriminaliteit de afgelopen jaren juist een stijging zien en kan één klik op de knop duizenden slachtoffers tot gevolg hebben.

Hiermee neemt het nut en noodzaak toe van een Security Scan. ITST-Global.com organiseert op donderdag 17 juni over dit thema. Meld je aan en doe nieuwe inzichten op jouw informatie beter te beschermen.

Dat geldt ook voor de vormen van cybercriminaliteit waarbij computers het doelwit zijn: Ddos-aanvallen waarbij organisaties en bedrijven worden platgelegd, ransomware waardoor organisaties en bedrijven niet meer bij hun eigen gegevens kunnen. Criminelen dreigen dat alleen als er betaald wordt, de gebruiker  weer toegang tot de eigen gegevens krijgt. Om nog maar te zwijgen over CEO-fraude of factuurfraude, waarbij bedrijven soms miljoenen betalen aan een crimineel die zich bijvoorbeeld voordoet als leverancier.

Het belang van security awareness neemt toe door de professionalisering van de cybercrime business. Vroeger kon je valse emails of phishing berichten nog herkennen op tekstfouten en onscherpe afbeeldingen. Tegenwoordig gaat dit geraffineerder en lijken teksten en links veel op de authentieke ondernemingen. De cybercrime business zoekt de laatste zwakte op in onze informatie beveiliging; de mens. De medewerker of de consument die onder tijdsdruk even onoplettend is en vlugger klikt op zijn touchpad dan zijn geheugen beseft onvoldoende wat de impact van zijn handelingen kan zijn. “Ook ik die me dagelijks bezig houdt met informatie beveiliging, heb elke keer nog leermomenten als ik weer een security awareness opleiding volg”: vertelt Frans Pijnenborg.

Hiermee herken ik de toename van pogingen in mijn werk- en privé omgeving om toegang te verkrijgen.

Waar komt nu die toename vandaan? Er is een nieuw verdienmodel ontstaan voor de “kruimel” criminelen die met hun telefoon of laptop softwarelekken opsporen. Op het “darkweb” kopen zij software waarmee het mogelijk is kwetsbaarheden op te sporen. Na een eerste verkenning worden toegangen tot bedrijfsnetwerken doorverkocht voor circa 2.000- 8.000 euro per stuk. De “grote” cybercriminelen kopen zo potentiële hack klanten in. Dit vraagt van medewerkers in zakelijke en privé omgeving om zorgvuldig om te gaan met wachtwoorden, email verkeer en herkennen van phishing pogingen.

Blog-image-4

Neem contact met ons op

Kom een keer op de koffie en kom te weten wat we mogelijk voor u kunnen betekenen

arrow